2018. május 26., szombat

Lakáseladás előtti mozzanatok, azaz home staging

Bejegyzésem ihletőjeként, az éppen aktuális lakáshirdetésem szolgál alapul.
Most éppen aktuális......mondjuk bő 2 évvel ezelőtt volt ebben részem utoljára, de akkor is, és most is, sőt már jó ideje megfogalmazódott bennem, hogy lakást/ házat/ bármit eladni nem lehet lerobbant állapotban, hacsak nem valóban egy romot akarunk eladni! 

Ha valamit el szeretnénk adni/piacra dobni, akkor készítsük fel, adjuk meg a módját, és igenis öltöztessük, csinosítsuk, ha úgy gondoljuk "tuningoljuk fel"! Ja, és minimum, hogy takarítsunk ki!

Az eladás előtti felkészítésnek van egy, angol nyelvterületről átvett kifejezése:
 "home staging".
 Mivel jobb kifejezés még nem született itt Magyarországon, ezért itt is ezt használjuk.Home staging: az ingatlan eladás előtti felkészítése, frissítése. Ennek egyik leggyorsabb és leglátványosabb eszköze a lakástextilek színének, anyagának összehangolása, összefésülése. Friss növények elhelyezése. Ha szükséges akkor festés, a már meglévő textilek, függönyök kimosása. 

Felesleges holmik, kütyük elpakolása. A kevesebb néha több. Ne legyen nyomasztó zsúfoltság a lakásban.

 És igen, érdemes odafigyelve kellemes környezetet varázsolni, mert az első benyomás rendkívül fontos, a zsebünkre megy szó szerint-mondjuk, ha eleve varázslatos milliőben élünk, akkor nincs erre semmi szükség- de meg merem kockáztatni, hogy az esetek döntő többségében nem erről van szó.
Nem kell messzire menni, konkrétan rákeresünk a világhálón az egyik legnépszerűbb ingatlanhirdetési portálra,majd kedvünk szerint körzetre, ingatlantípusokra szűkítve máris pásztázhatunk a lehetőségek között.
És aki ritkán használja az ingatlanportálokat, akkor éri szerintem az első SOKK, hogy te jó ég, milyen fotókat pillantunk már meg. Ki kíváncsi a lakás különböző pontjain "ottfelejtett" ruhahalmokra, az ilyen-olyan ágyneműkre (mert ugye nincs beágyazva, de még csak egy jól szituált ágytakarót sem sikerült előhorgászni a szerkény mélyéből, vagy ne adj ég kölcsönkérni barátoktól, szomszédtól), nem beszélve a mosatlan edényhalmokról, az ilyen-olyan ételmaradékok látványa a konyhapulton, tűzhelyen, a roskadozó ruhaszárítók, mint a lakás központi dísze, a felhajtva hagyott WC tető, ááááá, komolyan rettenet, mibe lehet "botlani". De még tudnám sorolni sajnos, na de a jól neveltség 😁 Fotókat egyértelmű, hogy nem fogok idebiggyeszteni, mert még esetleg probléma lenne belőle, de a mai magyar valóság véleményem szerint borzalmasan lehangoló. 

Nem értem az embereket! Nincs rá igényük?!

És ahol ingatlanos szakember veszi fel az ingatlant az adatbázisba, ők sem szólnak, hogy legyen szíves kicsit pakoljon már össze?! 
Vagy lehet az emberek annyira megszokták, hogy a lakásban lavírozni kell, az ilyen-olyan kupacok, halmok között, hogy fel sem tűnik nekik, hogy valójában hol, és hogyan élik mindennapjaikat.
Pedig, ha tudnák, hogy mennyire fontos, hogy a hirdetések böngészőit megragadja egy jó fotó! Az a bizonyos kisugárzás, #goodvibes, itt is érvényes!
 A kiemelt/ kezdő fotó nagyon is számít, na meg persze a többi is!  Hiszen ezen múlik, hogy valójában rákattint-e a hirdetésre a potenciális vevőjelöltünk, vagy továbbsiklik? És nem feltétlenül csak az árát, és egyéb paramétereit nézik a meghirdetett ingatlannak.

És igen, nem lehet mindenki fotóművész, nem is arról írok, hanem arról, hogy ha saját magunk óhajtunk az ingatlanunk eladásával foglalkozni, de nincs megfelelő eszközünk, vagy nem tudunk fotózni, akkor kérjük már meg a szomszédot, barátot-barátnőt, valakinek biztos van szuper telefonja, és kattintson már jó sok fotót, lehetőleg megfelelő fényviszonyok közepette, és abból tuti lesz néhány használható. De vannak olyan fotósok is, akik direkt ingatlan fotózásra szakosodtak, így őket is fel lehet kérni erre a feladatra.


Vegyük a fáradtságot, és a jól sikerült fotók elkészültének érdekében pakoljunk össze.


 A KEVESEBB, NÉHA TÖBB, és jelen esetben is ez van érvényben!

 Pakoljuk át a halmokat, a "tornyokat" a szoba egyik szegletéből, a másikba, pár kattintás erejéig, majd vissza, ha már akkora a kupi! Kicsit izzasztó lesz, de fogjuk fel testmozgásként, és fogjuk fel, hogy ha most ennek a fotózási műveletnek nem adjuk meg a módját, akkor lehet, sőt inkább biztos, rá se fognak kattintani kis hirdetésünkre. Ki akar vevőt elszalasztani? 

Persze a hőbörgők most legyintenek, hogy na anyukám, olyan árat írok, hogy mindjárt eladom! Ok, ámen! Én nem is arról zengedezek, hogy csak az a jó ahogy leírom, de, hogy van benne valami, az holtbiztos! Meg különben is, milyen bizonyítványt állítunk már ki saját magunkról is! Hiszen ezek mind mi vagyunk, minket tükröz a környezetünk.
 A fotók elkészítése után pedig a másik fontos feladatunk, a hirdetési szöveg, mely lényegretörő, érthető, helyesírási hibákat elkerülő megfogalmazás legyen. Ez szintén sokat vet a latba.Amikor pedig a vevőjelölt időpontra érkezik a lakást megtekinteni, akkor szintén van jó néhány szempont, tennivaló melyre érdemes figyelni:


Szellőztessük ki a szobákat, a szobákban pakoljunk el, illetve össze, téli időszakban akár egy kellemes illatgyertyát is gyújthatunk. A lámpákat kapcsoljuk fel. A konyhában legyen minden elpakolva, hogy valóban lehessen látni, hogy mekkora felület áll rendelkezésre, ne akkorra időzítsük a hús sütést, ha lehet, de egy kellemes süteményillat, talán senkit nem fog elrettenteni. 

Törekedjünk a kellemes, laza légkörre, ne görcsöljük túl természetesen.

Eme  kis kanyar után jöjjön az aminek jönnie kell! Az én lakásom példája! 
Helyiségenként haladjunk, vegyük sorra.

Fürdő és WC 2016 nyarán lett felújítva, így azokkal semmi gondom nem volt. Erről a rombolásról, és újjáépítésről erre a linkre kattintva 


Csak 1-2 dekorációs elemet tettem be pluszba, mint pl. a kis szekrény tetejére egy keretezett képet, és egy cserepes növényt. A többit alapjáraton is így használtuk, mint pl. a mosógép tetején az oldalára fordított kis kosár, melybe az összehengergetett kéztörlők vannak.És, ha már van led-es világítás a tükör körül, akkor a hangulat miatt nem árt, egy olyan fotót is készíteni.

A nappali átalakulásáról itt olvashatsz http://lakjjol.blogspot.hu/2016/08/panel-nappali.html, szintén 2016-os bejegyzés. Azóta max. annyi változott, hogy a gyerekekkel együtt a nagy szekrény is elköltözött 😁, így a helyére egy álkandalló került, melyet az egyik legjobb ezermester barátom készített a kérésemre. (szívesen megadom az elérhetőségét, ha ilyen szuper darabra fáj valakinek a foga)


Jó fényviszonyok, és pár kattintás 😄


Csak mert szeretek fotózni, a felkelő nap látványa a nappaliban #goodvibes

A konyha újjávarázsolása abban merült ki, hogy szétrobbantottuk a konyhapultot.
 A konyhabútort a lakással együtt vettem anno, a munkapult része messze volt a széptől, a fogantyúk sem tetszettek, a vízvetőről ne is beszéljünk. Szóval kiválasztottam az új megfelelő mintázatú pultot, mely passzolt az ajtófrontokhoz, a régi fogantyúknak is búcsút intettem, vízvető helyett pedig szilót használtunk.
A gáz, és fűtéscsövek le lettek kenve, a fal pedig egy olíva zöld színt kapott, mely előtt a calvados konyhabútor élettelibb lett.
 Felkerült még egy polc is, díszítés, és ezzel is kész lettünk. 😃


Kész a konyhaEgy nappali hangulatfotóÉs egy esti hangulat 😄


A gardrób, és a speiz rendben volt, itt nagy faxnit, rendszerezést ennél jobban már nem tudtam tenni, mint ahogy eddig is használatban volt. 

Viszont a 2 hálószoba sem maradt érintetlenül, itt is kiéltem magam 😃

A kisebbik szoba 7m2. Tudtam, hogy barátságossá akarom varázsolni, és valamilyen faanyagot alkalmaznék benne. Ezermester barátommal töprengtünk, anyagokat nézegettünk itt is, ott is (mivel nem szponzorál senki, így nem írom ki a cég nevét hol vettük meg végül 😂), majd a lambériára esett a választás, mégpedig vízszintes verzióban felrakva. 
Dolgozik a Mester, Géher Tamás

Tudtátok, hogy egy panel/csúsztatott zsalus házban egyetlen derékszög sincs! Így a levegőben kell tudni függőt, és vízszintest építeni. A lambéria elkészülte után, még néhány kiegészítő került a szobába, és már költözhető is. Akár gyerekszobaként, akár hálószobaként is jól funkcionálhat, hiszen 195 cm széles, tehát egy 180 cm széles franciaágy is simán befér. 

A nagyobbik háló 12,2 m2 nagyságú. És itt is megtörtént a szoba felkészítése, mégpedig azon a falfelületen, ahova a franciaágy kerülhet/ illetve volt. A fotón most 2 sárga fotel látható, és mögöttük a falszakasz szürkére lett lefestve, illetve a hangulat kedvéért egy ledvilágítás is felkerült.
Hozzátenném, hogy hirdetésünk elkészülte után, annak menedzselése is rendkívüli jelentőséggel bír. Minél több ingatlanhirdetési portálon vagytok jelen, tábla/ plakát elhelyezése az adott objektumon, annál nagyobb lesz az esély a szuper módon felkészített, és befotózott ingatlanotok hatékony értékesítésében. Ehhez használjátok még a legnagyobb közösségi portált, illetve a többit is. Készítsetek kellemes hangulatú fotókat, rövid videókat, és ne féljetek posztolni!Minden ingatlan megleli a gazdáját! 💓

Györe Veronika
enteriőr stylist

+36 70 312 8080


Minden fotó a szerző tulajdona!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése